Στην παραγωγή ενός τραγουδιού δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ενορχήστρωση αλλά μας ξεφεύγουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Όταν ξεκίνησα να γράφω τραγούδια ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί μπορούσα να βάλω σε ένα τραγούδι μια ιστορία που είχα φτιάξει. Όταν άρχισα να δείχνω τη δουλειά μου σε κάποιους από τον χώρο για να μου πουν τη γνώμη τους, το feedback που έπαιρνα ήταν πως τα ρεφρέν μου ήταν αδύναμα, αδιάφορα, δεν είχαν δυναμική.
Στο σημερινό post θα μιλήσουμε για αυτά ακριβώς που χρειάζεται ένα τραγούδι για να σταθεί αξιοπρεπώς και ακόμα καλύτερα, δύο-τρεις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν και σε επίπεδο ενορχήστρωσης αλλά και σε επίπεδο σύνθεσης.
Το HomeStudioProject είναι αμιγώς ένα site που ασχολείται με το home studio με ηχογραφήσεις και μίξη, αλλά πιστεύω πως όλα ξεκινούν από το τραγούδι και όντας ο ίδιος μουσικοσυνθέτης με χρόνια εμπειρίας, μπορώ να σου δώσω κάποια tips για την σύνθεση.
Το μυστικό του ρεφρέν
Το ρεφρέν είναι η κεντρική ιδέα του τραγουδιού. Αρχίζει μια ιστορία που εκτυλίσσεται στα κουπλέ, αλλά το νόημα και η κεντρική φράση που περικλείει όλα είναι το ρεφρέν. Συνθετικά, το ρεφρέν πρέπει να έχει δυναμική, να έχει εκφραστικότητα και να μεταδώσει στον ακροατή συναισθήματα.
Στο ρεφρέν, πρέπει να κερδίσεις τον ακροατή και να τον κρατήσεις για να ακούσει και τη συνέχεια της ιστορίας σου. Προσπάθησε τα ρεφρέν σου να είναι πιο δυνατά όσον αφορά την μελωδική σου γραμμή. Με πιο απλά λόγια, να είναι πιο ψηλά. Εκεί πρέπει να γίνεται η έκρηξη της σύνθεσης σου αλλά και των συναισθημάτων που θα περάσεις στο ακροατήριο σου.
Υπάρχουν παραδείγματα από τραγούδια που τα ρεφρέν τους είναι πιο χαλαρά σε δυναμική και παρόλα αυτά έκαναν τη διαφορά. Είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα.
Βασικό συστατικό για την εξέλιξη της ιστορίας σου είναι η ενορχήστρωση. Προσπαθούμε να είμαστε προοδευτικά προσθετικοί στην ενορχήστρωση. Τι θέλω να πω με αυτό;
Ξεκινώντας μια ενορχήστρωση, θα σου πρότεινα να μην βάζεις όλα τα όργανα από την αρχή. Τα κουπλέ σου να είναι πιο αφαιρετικά και στο ρεφρέν να ξεδιπλώνεται όλη η δυναμική της ενορχήστρωσης σου.
Πρόσεξε το β κουπλέ και ρεφρέν
Για να μπορέσεις να κρατήσεις τον ακροατή σου και να ακούσει το β κουπλέ αλλά και το ρεφρέν, εφόσον του αρέσει το τραγούδι, πρέπει να προσέξεις να μην έχεις την ίδια ενορχηστρωτική δομή στο β κουπλέ και ακόμα περισσότερο στο β ρεφρέν.
Πρόσθεσε κάτι που θα κάνει διαφορετικά αυτά τα μέρη και θα μπορέσει το ρεφρέν να διαφοροποιηθεί. Ακόμα και μια λούπα (loop) θα κάνει τη διαφορά στο ρεφρέν.
Μπορείς επίσης να κάνεις εναλλαγές στη δυναμική του τραγουδιού. Η γνωστή συνταγή που ακούγεται σχεδόν σε όλα τα τραγούδια μετά το β ρεφρέν. Επαναλαμβάνεται το β ρεφρέν αλλά με ένα όργανο ή δύο στο πρώτο μισό του ρεφρέν και μετά μπορείς να επαναφέρεις όλα τα όργανα στο δεύτερο μισό του κουπλέ για να κλείσει το τραγούδι.
Η ενορχήστρωση έχει κανόνες αλλά θέλει και το προσωπικό σου ύφος.
Μην γεμίζεις το τραγούδι με πολλά κανάλια
Μια καλή ενορχήστρωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει πολλά κανάλια. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο συντηρητικός γίνεται. Αν θέλεις να βάζεις πάρα πολλά κανάλια στα τραγούδια σου, δεν θα ακουστούν όλα στη μίξη γιατί θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο συχνοτικό φάσμα αλλά και στο στερεοφωνικό φάσμα (panning) και αναγκαστικά κάποια κανάλια δεν θα ακούγονται.
Άρα, κλείνοντας, αυτά που πρέπει να θυμάσαι για να κάνεις τα τραγούδια σου πιο ελκυστικά στο ακροατήριο σου είναι πιο έντονες μελωδικές γραμμές στα ρεφρέν, διαβάθμιση και εναλλαγή στις δυναμικές στην ενορχήστρωση. Περιμένω τα σχόλια σου μόλις τα εφαρμόσεις στα δικά σου τραγούδια.