Ένα πολύ βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης παραγωγής ενός τραγουδιού είναι η πολύ καλή ηχογράφηση. Όλα ξεκινούν από την ηχογράφηση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Είναι καλύτερο να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία και στην ηχογράφηση, παρά να ταλαιπωρούμαστε μετά στην επεξεργασία και στη μίξη.
Σήμερα θα σου πω 3 τρόπους που θα μπορέσεις να πετύχεις τέλεια κουρδισμένα φωνητικά, χωρίς κανένα πρόγραμμα, αλλά με απλές κινήσεις.
- Φωνή με βάθος
- Αυτόματη αυξομείωση της φωνής κατά τη διαρκεια της ηχογράφησης
- Χρησιμοποίησε 1 μόνο ακουστικό
Σε περίπτωση που δεν τραγουδάς εσύ τα τραγούδια σου και φέρνεις ένα /μια τραγουδιστή/ρια, τότε είναι πολύ βασικό να κάνεις κάποια βασικά πράγματα για να κάνεις τον τραγουδιστή να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο τραγουδιστής πρόκειται να αποδώσει ένα τραγούδι που του είναι άγνωστο, άρα και αυτό είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να τον λάβουμε υπόψιν μας.
Φωνή με reverb ή όχι;
- Πριν ξεκινήσουμε την ηχογράφηση βάζουμε τον τραγουδιστή μπροστά στο μικρόφωνο και προσπαθούμε να πάρουμε στάθμη της φωνής του για να μην έχουμε clipping (ψηφιακή παραμόρφωση). Αυτό το ελέγχουμε στα πιο δυνατά μέρη του τραγουδιού που είναι όλα τα όργανα. Ρωτάμε τον τραγουδιστή αν ακούει καλά και αν θέλει βάθος για να τραγουδήσει.
- Αν θέλει βάθος τότε μπορείς να φτιάξεις ένα κανάλι με βάθος και να το στείλεις σε ένα άλλο κανάλι. Μπορείς να δεις και το σχετικό βίντεο που έχω κάνει, για να μην έχεις ούτε χρονοκαθυστέρηση, αλλά ούτε να ακούς τη φωνή του τραγουδιστή περίεργα σαν chorus.
- Αν ο τραγουδιστής μπορεί να αποδώσει καλύτερα με βάθος, τότε βάζεις λίγο reverb και τον ρωτάς πόσο θέλει. Προσωπικά μου έχουν τύχει τραγουδιστές που θέλουν πολύ βάθος και άλλοι καθόλου.
Αυτόματη αυξομείωση της έντασης
- Τι εννοώ με αυτό; Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, αν ακούσεις πως ο τραγουδιστής σε κάποια σημεία τραγουδάει τονικά πιο πάνω σε κάποιες νότες, δηλαδή δεν “πατάει” ακριβώς στις νότες, τότε σημαίνει πως δεν ακούει πολύ καλά σε αυτό το σημείο και πρέπει να δυναμώσεις τη φωνή του στα ακουστικά. Αν ξανατραγουδήσει το ίδιο σημείο θα δεις τη διαφορά.
- Το ίδιο συμβαίνει και όταν ακούς τον τραγουδιστή σε κάποια σημεία να τραγουδάει τονικά πιο κάτω. Αυτό σημαίνει πως ο τραγουδιστής ακούει πολύ δυνατά τη φωνή του και είναι πιο “μαζεμένος” στην απόδοση του. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να χαμηλώσεις τη φωνή του ή να δυναμώσεις την ορχήστρα.
Μόνο ένα ακουστικό
- Αν παρατηρήσεις πως ο τραγουδιστής είναι πολύ μαζεμένος και δεν μπορεί να αποδώσει το τραγούδι όπως πρέπει, τότε μπορείς να του προτείνεις να βγάλει το ένα του αυτί από τα ακουστικά, έτσι ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο της φωνής του. Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Πολλοί τραγουδιστές, ιδιαίτερα αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το στούντιο και τις ηχογραφήσεις γενικότερα, νιώθουν πολύ άβολα και προσπαθούν να ελέγξουν τη φωνή τους σε δυναμικές και ένταση, με αποτέλεσμα η απόδοση τους να είναι χαμηλότερη των προσδοκιών τους.
- Έτσι αν βγάλουν το ένα αυτί από τα ακουστικά, ίσως νιώσουν πιο φυσικά και αποδώσουν το τραγούδι πολύ καλύτερα.
Με αυτούς τους τρόπους είναι σίγουρο πως θα πετύχεις πολύ καλύτερες ηχογραφήσεις φωνητικών. Θα είναι κουρδισμένα και θα γλυτώσεις πολύ χρόνο στη μίξη. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως δεν μπορείς να διορθώσεις τα πάντα στη μίξη και editing.
Προσωπικά μου έχει τύχει να λέω “Δεν πειράζει αυτή τη φράση θα τη διορθώσω αργότερα” και μετά να διαπιστώνω πως πρέπει να ξανατραγουδηθεί το συγκεκριμένο σημείο γιατί δεν μπορώ να κάνω και πολλά.
Αν δεν το έχεις εφαρμόσει μέχρι τώρα, σε συμβουλεύω να το κάνεις και θα δεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα.