Είναι μια σκληρή αλήθεια που σίγουρα μας απογοητεύει αλλά έτσι είναι. Τα αυτιά μας δεν μας λένε πάντα την αλήθεια και δεν μπορούμε να τα εμπιστευτούμε απόλυτα για το αν η μίξη μας είναι καλή ή όχι.
Και γιατί το λέω αυτό; Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως τα αυτιά μας προσαρμόζονται σε ένα ήχο και μετά χάνουμε την προοπτική αν ο ήχος αυτός είναι όντως πολύ καλός ή όχι.
Οι επαγγελματίες ηχολήπτες ή mixing engineers έχουν την ικανότητα να διακρίνουν αυτά που ένας αρχάριος σίγουρα θα παραβλέψει.
Εμείς που δουλεύουμε στο home studio μας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Ο χώρος μας, η ηχογράφηση και άλλα πολλά που θα τα συζητήσουμε σε άλλα posts. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα αυτιά μας να ακούν καλύτερα!
- Κάνε μίξη σε χαμηλές εντάσεις.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας που λέει πως πρέπει να κάνουμε μίξη σε πολύ ψηλές εντάσεις γιατί όταν ακούμε σε πολύ ψηλές εντάσεις έτσι μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τις πολύ ψηλές και τις χαμηλές συχνότητες. Έτσι είναι σχεδιασμένα τα αυτιά μας. Να ακούν σε ψηλές εντάσεις για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τυχόν λάθη στις συχνότητες.
Αυτό που θα σου πρότεινα να κάνεις και που το εφαρμόζω κι εγώ σε κάθε μου μίξη είναι να κάνεις μίξη σε μια σχετικά χαμηλή ένταση, ώστε να μπορείς να συζητάς άνετα με κάποιον που κάθεται δίπλα σου χωρίς να χρειάζεται να ανεβάζεις τον τόνο της φωνής σου.
Έχω γράψει ένα post παλιότερα “Η τεχνική των 2 εντάσεων” που εξηγώ για αυτή τη τεχνική καλύτερα και αναλυτικότερα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν τα αυτιά σου να αρχίζουν να ακούν αυτά που ίσως δεν μπορούσαν να διακρίνουν σε αυτές τις εντάσεις. Θα σου πρότεινα να κάνεις το ίδιο σε διαφορετικές εντάσεις για να διακρίνεις πράγματα που σίγουρα πριν παρέβλεπες.
2. Κάνε διαλείμματα συχνά.
Το λέω συνέχεια και θα συνεχίσω να το λέω. Όταν ασχολείσαι με κάτι για πολλή ώρα, τα αυτιά σου χάνουν κάθε αντικειμενικότητα, κάθε προοπτική και σίγουρα δεν πρόκειται να ακούσεις ξεκάθαρα οποιοδήποτε λάθος. Συνηθίζει τον λάθος ήχο.
Θα σου πρότεινα κάθε μισή ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα, έστω πέντε λεπτά. Φύγε από το δωμάτιο σου, πιες ένα ποτήρι νερό, δες από το παράθυρο σου κάπου μακριά (αυτό κάνει καλό στα μάτια) και μετά μπορείς να επιστρέψεις. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσεις πως τα αυτιά σου είναι σε θέση να ακούσουν καλύτερα. Αν πάλι νιώθεις ότι είσαι πολύ κουρασμένος/η, τότε κλείνεις το Project και συνεχίζεις αύριο.
3. Χρησιμοποίησε αναφορικά τραγούδια (reference tracks)
Έχω γράψει και γι’ αυτό το θέμα ένα αναλυτικό post, που εξηγώ γιατί είναι τόσο σημαντικό να ακούμε μια μίξη που είναι πολύ επαγγελματική. Και τι εννοώ; Συνήθως το μόνο που ακούμε από τα ηχεία μας στο home studio είναι οι δικές μας μίξεις και τα δικά μας τραγούδια γενικότερα. Έτσι δεν έχουμε άλλη οπτική για να συγκρίνουμε. Αυτό λοιπόν που προτείνω είναι να βάζεις παραγωγές που είναι του είδους μουσικής που φτιάχνεις και να κάνεις τη σύγκριση. Έτσι με αυτό τον τρόπο, ίσως αντιληφθείς πως αυτό που ακούς στο τραγούδι σου καθαρό και λαμπερό, τελικά δεν είναι και τόσο.
Σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ όσον αφορά το EQ για να καταλάβεις πολλά που ίσως παραβλέπεις στα δικά σου τραγούδια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι ένα analyzer για να έχεις μια γραφική αναπαράσταση των συχνοτήτων.
Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ αυτή η τεχνική κι έτσι τα αυτιά σου θα μάθουν να ακούν και κάτι διαφορετικό και να μπορούν να έχουν μέτρο σύγκρισης.
4. Άκουσε τη μίξη σου και αλλού! (Σε διαφορετικά ηχεία)
Πολλοί μαθητές μου με ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τον ήχο τους . Λογικά δουλεύεις στο home studio σου και ακούς από τα ηχεία σου. Τα ηχεία αυτά είναι κατασκευασμένα (ανάλογα πάντα την εταιρεία) να είναι όσο πιο flat γίνεται για να μπορείς να έχεις καλύτερη ευκρίνεια στις συχνότητες και στο γενικότερο αποτέλεσμα των τραγουδιών σου.
Παίζει σημαντικό ρόλο και ο χώρος που δουλεύεις. Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις export τη μίξη σου και να δοκιμάσεις να ακούσεις σε διαφορετικά ηχεία. Πήγαινε σε ένα άλλο στερεοφωνικό σύστημα, σε μικρά ηχεία του υπολογιστή, μπορείς να το βάλεις στο κινητό σου και να το ακούσεις με τα ακουστικά hands free ή ακόμα και στο αυτοκίνητο σου.
Όταν φτιάχνουμε ένα τραγούδι θέλουμε να ακούγεται το ίδιο καλά σε όλα τα συστήματα ήχου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να εκπαιδεύσεις τα αυτιά σου να ακούν διαφορετικά και να μπορείς να διακρίνεις λάθη, έτσι ώστε να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις.
Τα σχόλια σου είναι πάντα ευπρόσδεκτα και ακόμα περισσότερο οι απορίες σου.