Σε πολλές συζητήσεις που έχω με συνδρομητές εδώ στο HomeStudioProject, αλλά και με μαθητές μου, βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση στο ποια είναι η διαφορά φωνής και gain. Γι αυτό το λόγο στο σημερινό post θέλω να το εξηγήσω πολύ απλά για να είναι κατανοητό ,ώστε να αποφεύγουμε λάθη αργότερα στις ηχογραφήσεις μας ,που θα μας κοστίσουν και στη μίξη μας.
Οι δυο αυτές έννοιες φαίνεται να μπερδεύονται στις μέρες μας αν και δεν θα έπρεπε.
Λοιπόν, όταν μιλάμε για volume ,ουσιαστικά μιλάμε για τα dB της εξόδου ενός σήματος. και για να το πω πιο απλά είναι η ένταση.
Στο πρόγραμμα ηχογραφησης σου , έχεις μια κονσόλα ένα mixer που σε βοηθάει να κάνεις μίξη. Έχεις volume faders για κάθε κανάλι σου ,και με αυτό καθορίζεις πόσο δυνατά θα ακούγεται αυτό το όργανο. >Το σήμα αυτό στέλνεται στο master output ή στο mix buss και από εκεί έχεις την συνολική ένταση που βγαίνει από τα ηχεία σου ολόκληρου του τραγουδιού.
Όταν ακούς μουσική στο αυτοκίνητο σου ,τότε καθορίζεις την ένταση εσύ αυξομειώνοντας το volume.
Άρα με απλά λόγια το volume είναι η ένταση,πόσο δυνατά θα ακουστεί ένα κανάλι από τα ηχεία.Τόσο απλά!
Κάτι πολύ σημαντικό.Η ένταση (volume) δεν αλλάζει τον τόνο του ήχου απλά τον κάνει πιο δυνατό!
Ας δούμε τώρα όμως τι είναι το gain.Όπως σου είπα ,πολλοί το μπερδεύουν με το volume αλλά έχει να κάνει με τα dB της εισόδου ενός σήματος. Δηλαδή με πόσα dB θα περάσει στην ηχογράφηση μας το σήμα που θα ηχογραφήσουμε. αποφασίζουμε δηλαδή πόσο δυνατό σημα θα στείλουμε στο πρόγραμμα μας και κατ επέκταση στα plug ins ή στα amplifiers.
Ας πούμε για παράδειγμα ότι θέλεις να ηχογραφήσεις φωνητικά και έχεις συνδέσει το μικρόφωνο σου στη κάρτα ήχου σου.Το πρώτο πράγμα που κάνεις τι είναι; Να ελέγξεις τη στάθμη εισόδου στη κάρτα ήχου ώστε να μη “κλιπάρει” το σήμα σου .Mε αυτό το τρόπο δηλαδή ρυθμίζεις το gain του καναλιού σου.Καθορίζεις πόσο δυνατά θα περάσει το σήμα της φωνής μέσα στο πρόγραμμα για να μπορείς αργότερα να το επεξεργαστείς. Εξάλλου η κάρτα ήχου σου έχει ένα στρογγυλό κουμπί (knob) που λέγεται gain.καθώς κάνεις τις δοκιμές σου στα πιο δυνατά σημεία του τραγουδιού να μην ανάψει κόκκινο στη κάρτα ήχου ( αν έχει φωτεινή ένδειξη) ή στο κανάλι μέσα στο πρόγραμμα ηχογράφησης σου (DAW) .
Στον ενισχυτή μιας κιθάρας ανεβάζεις ή κατεβάζεις το volume για να καθαρίσεις πόσο δυνατά θα ακουστεί από τον ενισχυτή.Σε πολλούς ενισχυτές έχει και gain.Εκεί λοιπόν καθορίζεις πόσο δυνατό σήμα θα περάσει μέσα πριν βγει από το ηχείο του ενισχυτή.
Αν στον ενισχυτή ανεβάσεις το gain πολύ το volume δεν μπορεί να βγάλει καθαρό ήχο κι έτσι δημιουργείται το λεγόμενο distortion
Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις μπερδεύεσαι γιατί έχει τον όρο gain σε κάποια plug ins όπως π χ στον κομπρέσορα για να ανεβάσεις την ένταση του σήματος.Στον κομπρέσορα έχει το make up gain που στην ουσία είναι να ανεβάσεις την ένταση του σήματος εξόδου.
Έτσι όπως παρατηρείς το gain έχει και την έννοια του volume και του distortion .
Εσύ όμως πρέπει να θυμάσαι αυτά τα δυο που είναι βασικά. Το volume είναι η ένταση που βγαίνει προς τα έξω και το gain πόσο δυνατά θα περάσει το σήμα μέσα στο πρόγραμμα.