Είναι πολλές φορές που η εγκατάσταση ενός vst instrument ή ενός plugin μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία, άλλες φορές όμως μπορεί να γίνει σωστός πονοκέφαλος.
Για το λόγο αυτό, σήμερα θα ασχοληθούμε και θα συζητήσουμε με τα εξής:
- Πώς κάνω εγκατάσταση σε ένα vst instrument/plugin;
- Σε ποιο φάκελο πρέπει να κάνουμε εγκατάσταση αυτών;
- Τι κάνουμε σε περίπτωση που γίνεται η εγκατάσταση αλλά το πρόγραμμα μας δεν το “διαβάζει”;
- Πού μπορώ να αποθηκεύω τις τράπεζες ήχου (sound banks) σε περίπτωση που έχω δεύτερο δίσκο;
Είναι περιπτώσεις που έχουν τύχει σε όλους όσους ασχολούμαστε πολύ καιρό με το home studio. Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες ειλικρινά, κάποιες τις έλυνα μέσα σε λίγα λεπτά και κάποιες σε κάτι ώρες. Γι’ αυτό και θέλω να σε βοηθήσω και να σου δώσω τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις, σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις τέτοιο πρόβλημα.
Πώς κάνω εγκατάσταση σε vst instrument/plugin;
Όλα τα vst instruments όπως και τα plugins έχουν ένα αυτόματο οδηγό εγκατάστασης. Μόλις ξεκινάει η διαδικασία εγκατάστασης σου λέει πως το συγκεκριμένο vst θα αποθηκευτεί στον δίσκο C: που είναι ο κύριος αποθηκευτικός χώρος του υπολογιστή σου. Εκεί δεν κάνεις κάτι γιατί όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή σου είναι εκεί.
Στη δική μας περίπτωση, τα περισσότερα vst instruments ή plugins έχουν ένα φάκελο που πηγαίνουν αυτόματα για εγκατάσταση και αυτός είναι ο ΄φακελος Vst plugins, ο οποίος μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος φάκελος ή μπορεί να τον βρεις μέσα στο φάκελο του προγράμματος ηχογράφησης που χρησιμοποιείς (DAW).
Σε ποιο φάκελο πρέπει να κάνουμε εγκατάσταση;
Στο παράδειγμα που έχω για το σημερινό post, το συγκεκριμένο vst, όπως βλέπεις στη φωτό, έχει προορισμό το C:/ Program Files (X86) / Vst Plugins. Πολλές φορές μπορεί το ίδιο vst να φτιάξει αυτόματα ένα φάκελο με την ονομασία του ή με το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας (π.χ Native Instruments).
Στο συγκεκριμένο Vst, με ρωτάει αν θέλω να κάνω εγκατάσταση την 32 bit έκδοση του vst στο συγκεκριμένο φάκελο.
Μετά σου δίνει την επιλογή να εγκαταστήσεις την 64 bit έκδοση του στο φάκελο Program Files / Vst Plug ins.
Όπως βλέπεις και στα παραδείγματα που σου δίνω, μπορείς κάλλιστα να αλλάξεις τον φάκελο προορισμού, πατώντας απλά το Browse και να επιλέξεις ένα φάκελο της αρεσκείας σου.
Έπειτα σου λέει πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την εγκατάσταση μόλις πατήσεις το κουμπί Install. Έτσι ξεκινάει η εγκατάσταση του vst instruments ή του plug in.
Τι κάνουμε σε περίπτωση που δεν “διαβάζει” το πρόγραμμα μας το vst instrument/Plugin;
Εφόσον έχουμε κάνει την εγκατάσταση του vst instrument /plugin, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Ξεκινώντας το πρόγραμμα ηχογράφησης που έχουμε, θα το “διαβάσει” και θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο project μας.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν το βλέπουμε μέσα στο DAW μας;
Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, κάτι που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε ένα αρχείο που έχει κατάληξη .dll και να το κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση (copy -paste) μέσα στο φάκελο Vst Plugins.
Σημείωση: Για να μπορέσει το πρόγραμμα να “διαβάσει” το vst σωστά, όταν κάνουμε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να είναι κλειστό. Εφόσον έχουμε κάνει την αντιγραφή του dll, τότε ανοίγουμε το πρόγραμμα μας και λογικά θα δουλεύει κανονικά.
Σε περίπτωση που ακόμα δεν “διαβάζει” το vst, ίσως χρειαστεί να κάνετε και ένα update plugin information. Στο μενού Devices – Plugin information και κάνετε update (αυτό για όσους χρησιμοποιούν Cubase αλλά και σε άλλα προγράμματα θα είναι το ίδιο).
Πού αποθηκεύω τις τράπεζες ήχου σε περίπτωση που έχω δεύτερο δίσκο;
Πολλά vst instruments έχουν και κάποιους ήχους (sound banks) που μερικές φορές είναι και μεγάλης χωρητικότητας.
Αν έχουμε ένα δεύτερο δίσκο, τότε θα σου πρότεινα να αποθηκεύεις τους ήχους στον δεύτερο δίσκο, σε ένα φάκελο που θα έχεις δημιουργήσει και ονομάσει όπως θέλεις εσύ.
Κατα την εγκατάσταση, το πρόγραμμα επιλέγει αυτόματα τον δίσκο C: για να εγκαταστήσει την τράπεζα με τους ήχους. Πατώντας το Browse μπορείς να αλλάξεις τον φάκελο προορισμού και να θέσεις τον φάκελο που έχεις δημιουργήσει.
Προσωπικά, έχω έναν δεύτερο εσωτερικό φάκελο, στον οποίο έχω φτιάξει ένα φάκελο και αποθηκεύω εκεί όλα τα sound banks των vst instruments που χρησιμοποιώ.
Αν χρειάζεσαι vst instruments, θα ήθελα να σε ενημερώσω πως υπάρχουν πολλά δωρεάν vst instruments που είναι πολύ αξιόπιστα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για τα τραγούδια σου. Έχω γράψει ένα παλιότερο Blog post, που σου προτείνω κάποια από τα καλύτερα δωρεάν vst instruments.
Κλείνοντας λοιπόν, σήμερα μάθαμε πώς μπορείς να κάνεις εγκατάσταση σε ένα vst instrument ή ένα plugin σωστά και τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που δεν το “διαβάζει” το πρόγραμμα ηχογράφησης σου.
Καλές ηχογραφήσεις!