HomeStudioProject

Πως να προγραμματίσεις midi drums

Αν ρωτήσεις πολλούς ,μπορεί να σου πουν πως δεν συμφωνούν με το να χρησιμοποιούν midi drums στα τραγούδια τους.

Να σου είμαι ειλικρινής ,εγώ ποτέ δεν το σκέφτηκα έτσι.Φυσικά και ήθελα τα τραγουδια μου να έχουν φυσική ντραμς ,αλλά δουλεύουμε σε home studio και οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και αν ασχολείσαι drum programming ,θα έχεις διαπιστώσει πως τα σημερινά vst instruments έχουν πάρα πολύ καλά δείγματα και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο.

Όταν ξεκίνησα στο δικό μου στούντιο να κάνω τις πρώτες μου ηχογραφήσεις,θυμάμαι χρησιμοποιούσα το Sample Tank ή το Battery και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.Καθώς πρόοδευα και γινόμουν καλύτερος ,διαπίστωσα πως κάτι “φταίει” στο γενικό σύνολο.Ξέρεις πιο ήταν αυτό;

Παρόλο που ,το δείγμα ήταν πολύ καλό, ο τρόπος που είχα χειριστεί και προγραμματίσει τη drums ήταν λάθος.Γι αυτό το λόγο ,θέλω στο σημερινό post να σου μιλήσω για το drum programming.

Πρώτα απ’ όλα τι είναι το drum programming; Μπορείς να πεις πως είναι η διαδικασία σύνθεσης του μέρους της ντραμς.Δημιουργείς το κάθε μέρος της ντραμς χρησιμοποιώντας vst instruments και δείγματα από ντραμς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό μέρος της μουσικής παραγωγής και γι αυτό πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε να το κάνουμε σωστά.

Πως να προγραμματίσεις σωστά ντραμς

Αν θέλεις να φτιάξεις τα τραγούδια σου και να έχεις ντραμς που να ακούγονται σωστά και επαγγελματικά ,χρησιμοποιώντας κάποιο vst instrument,τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν πολύ χρήσιμες. Είναι πολύ σημαντικό ,η ντραμς να ακούγεται όσο πιο φυσική γίνεται ,γι αυτό

Ακουσε ντράμερ πως παίζουν

Άκουσε τραγούδια παρόμοια με το είδος μουσικής που γράφεις και άκουσε τον ντράμερ πως παίζει.Άκουσε και δώσε προσοχή στο πως και πότε παίζει τη μπότα και το snare ή πως χειρίζεται τα hi hats .Επίσης πως κάνει τα γεμίσματα (breaks -fill in)

Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσεις να κατανοείς τη νοοτροπία του ντράμερ για να την αποτυπώσεις μετά στο τραγούδι σου.

Ένας επίσης πολύ καλός τρόπος είναι να κάνεις τον ντραμερ. Μπορεί να σου φαίνεται λίγο αστείο ,αλλά έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις τι και πόσα μπορεί να παίξει ένας ντράμερ,γιατί όπως καταλαβαίνεις έχει δυο χερια και δυο ποδια.

Στο λέω αυτό ,γιατί έχω ακούσει κάποια τραγούδια που είναι σαν να παίζουν 2 με 3 ντραμερ μαζί.Να σου πω την αλήθεια κι εγώ το έκανα αυτό στην αρχή.

Άρα είναι πολύ καλό να δοκιμάσεις να παίξεις αυτό που ακούς ,προσποιώντας πως παίζεις. Θα καταφέρεις ένα πολύ φυσικό παίξιμο στο vst instrument.

Κάνε το beat με το στόμα σου!

Μπορεί να μην είσαι ντράμερ ,αλλά το στόμα σου είναι. μπορείς να κάνεις το ρυθμικό μοτίβο που θες να χρησιμοποιήσεις και εφάρμοσε το στο vst instrument που θα χρησιμοποιήσεις για το τραγούδι σου.

Μην κάνεις το παίξιμο μονότονο και επαναλαμβανόμενο.

Ένας ντράμερ ,πρίν ξεκινήσει να ηχογραφεί ένα τραγούδι ,έχει φτιάξει ένα πλάνο πως θα παίξει σε ολόκληρο το τραγούδι.Μπορεί να έχει προηγηθεί και μια συζήτηση με τον συνθέτη ή τον ενορχηστρωτή και έτσι έχουν καταλήξει στο πως να παίξει σε όλα τα μέρη του τραγουδιού.

Γι’ αυτό σου προτείνω τα παρακάτω που θα σου φανούν πολύ χρήσιμα

  • Διαφοροποίησε το ρυθμικό μοτίβο στο ρεφρέν ,από το κουπλέ.
  • Σε κάθε μέρος ενότητα του τραγουδιού ,χρησιμοποίησε μικρά γεμίσματα (fill in) .Δίνουν μια ευχάριστη νότα στη μετάβαση από τη μια ενότητα στην άλλη ή ακόμα από το ένα δίστιχο του κουπλέ στο άλλο
  • Διαφοροποίησε το ρυθμικό μοτίβο στο 2ο κουπλέ απο το υπόλοιπο τραγούδι.
  • Σε κάποιο σημείο του τραγουδιού ,μη χρησιμοποιήσεις ντραμς ,κάνε παύση για να τα επαναφέρεις και να υπάρχει και ενορχηστρωτικό ενδιαφέρον

Κάνε πιο “ανθρώπινο” το παίξιμο

Τι εννοώ με αυτό; Αν ακούσεις ένα ντράμερ ,κάθε παίξιμο του δεν έχει ούτε την ίδια δυναμική ,ούτε είναι όλα στον ίδιο χρόνο.Αυτό είναι που κάνει το παίξιμο του ντραμερ πιο όμορφο.

Υπάρχουν κάποια plugins που έχουν την τέτοια ρύθμιση ,για να κάνουν πιο αληθοφανή τα παιξίματα μας,αλλά μπορούμε να το πετύχουμε και χειροκίνητα αν αλλάξουμε λίγο το velocity και τη θέση των μερών της ντραμς.

Με αυτό τον τρόπο θα δεις πως θα έχεις ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

https://www.youtube.com/watch?v=eTG9Dip1wk0&t=89s

Χρησιμοποιώντας drum machine ή loops

Ένας άλλος τρόπος που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρυθμικά μοτίβα για τα τραγούδια σου,είναι το drum machine .Είναι ακριβώς το ίδιο με το vst instrument ,αλλά εδώ δεν χρειάζεται να προσέξουμε όλα τα παραπάνω.

Δεν χρειάζεται να υπάρχει διαφοροποίηση στα ρεφρέν από τα κουπλέ.Μπορούν να είναι επαναλαμβανόμενα αν και δεν θα σου πρότεινα να είναι σε το ίδιο σε ολόκληρο το τραγούδι.Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες παραλλαγες του μοτίβου ,απλά δεν έχεις να ασχοληθείς τόσο πολύ με γεμίσματα (breaks-fill in)

Ο ήχος είναι τόσο χαρακτηριστικός ,που όλοι θα καταλάβουν ότι πρόκειται για drum machine.Άρα δεν χρειάζεται να προσέξεις τον χρονισμό και την δυναμική στο παίξιμο.Μπορείς να κάνεις quantize και να είναι όλα στο χρόνο τους ακριβώς!

Τα καλύτερα vst instruments για ντραμς

Addictive drums 2

Το ,Addictive Drums 2 είναι το vst που χρησιμοποιώ συνέχεια. Έχει πάρα πολύ καλά δείγματα και έχει πολλά έτοιμα kits για πάρα πολλά είδη μουσικής. Μπορείς να αγοράσεις το vst και να αγοράζεις σταδιακά κάποια σετ ή να το αγοράσεις ολόκληρο από την αρχή.

Slate SSD 5.5

To ,Slate SSD 5.5 demo είναι από τα καλύτερα δείγματα που έχω ακούσει και είναι η δωρεάν έκδοση του πληρωτεου plugin.

Σου δίνει το Deluxe kit 2 free ,το “Hugo” και το “ Dry & Tight”. Αξίζει να το δοκιμάσεις.Μπορείς να το κατεβασεις δωρεάν,αρκεί να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό και το κάνεις εγκατάσταση στον υπολογιστή σου.

Superior Drummer 3

Το ,Superior Drummer 3 είναι επίσης ένα πάρα πολύ καλό vst instrument με πάρα πολύ καλά δείγματα και μπορείς όπως και στα προηγούμενα vst να επεξεργαστείς όλα τα δείγματα μεμονωμένα και να φτιάξεις το δικό σου ήχο και να αποθηκεύσεις τα δικά σου presets.

Υπάρχουν κι άλλα πάρα πολλά vst instruments και κάποια είναι και δωρεάν που θα μιλήσουμε σε επόμενα blog posts

Drum machines

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πιο ηλεκτρονικό ήχο στα τραγούδια σου ,τότε σου προτείνω 2 plugins που νομίζω ότι θα σε βοηθήσουν πολύ.

Beatskillz Beatfactory

Η ,Beatskillz σου δίνει πολλά σετ με ήχο από 80’s ,rock αλλά και hip hop αλλα έχει και πολλά κρουστά,Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε pop μουσική.

Εχει 12 pads και διάφορους ήχους κρουστών.Μπορείς να ελέγχεις δυναμική την ένταση ,το decay , sustain σε κάθε δειγμα

StudioLinked Drum Pro

Η ,StudioLinked σου δίνει το Drum Pro με 20 kits και 12 pads

Τα pads περιεχουν το καθένα από 2 kick drums , snare ,hi hats ,claps και έχουν επίσης πολλούς ήχους από κρουστά διάφορα.

Και σε αυτό το drum machine μπορείς να τροποποιείς τις δυναμικές και την ένταση του κάθε δείγματος.

Όπως βλέπεις δεν χρειάζονται πολλά ,ούτε να αγοράσεις ένα ντραμ σετ για να φέρεις ντράμερ στο σπίτι σου για την ηχογράφηση των τραγουδιών σου. Μπορείς με απλούς τρόπους ,που σίγουρα θέλουν πρακτική εξάσκηση , να πετύχεις πολύ καλά αποτελέσματα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *