HomeStudioProject

Σύγκρινε τα τραγούδια σου με έτοιμα

Σήμερα θέλω να σου μιλήσω για μίξη και πιο συγκεκριμένα θέλω να εστιάσω σε ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί όλους μας και αυτό είναι” Πότε και πως ξέρω πως η μίξη μου είναι καλή;” “ Πως μπορώ να καταλάβω πως έχω φτάσει τη μίξη μου σε επίπεδα επαγγελματικά, όσο γίνεται;”

Η απάντηση είναι απλή και θα τη βρεις σε ένα ,reference track. . Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι είναι το reference track, έτσι πολύ γρήγορα να σου πω είναι ένα τραγούδι mastered , που το χρησιμοποιείς σαν μέτρο σύγκρισης για το τραγούδι σου.

Ναι, πρέπει να χρησιμοποιήσεις mastered τραγούδι, γιατί δεν πρόκειται να βρεις μίξη σε τέτοιο επίπεδο που να μπορείς να τη συγκρίνεις με τη μίξη σου και να πάρεις τα καλά στοιχεία που θέλεις για τη μίξη σου.

Και επέτρεψε μου να σου εξηγήσω γιατί πρέπει να κάνεις τη σύγκριση πάντα με mastered τραγούδια

Ένα mastered τραγούδι, είναι πάντα αυτό που θες

Γιατί στο λέω αυτό; Ο κόσμος τι ακούει; Τραγούδια που έχουν υποστεί mastering. Δεν ακούνε στο ραδιόφωνο, στο YouTube, τραγούδια που είναι σε επίπεδο μίξης.

  • Τα τραγούδια αυτά είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να “στέκονται” και να ακούγονται σε οποιαδήποτε πηγή ήχου ( studio monitors, laptop, κινητό, κλπ). Αυτό θέλεις να πετύχεις κι εσύ. Άρα βάζοντας να ακούσεις ένα τραγούδι στα ηχεία σου, μαθαίνεις πολλά για τα ηχεία σου, για τον χώρο σου, και θα σε βοηθήσουν να πράξεις ανάλογα και στις δικές σου μίξεις.
  • Τα τραγούδια αυτά, εφόσον έχουν περάσει το στάδιο του mastering, αυτό σημαίνει πως έχουν περάσει από τα χέρια κάποιων αξιόλογων mixing-mastering engineers. Αυτό που θες από το τραγούδι σου, σίγουρα είναι να φτάσει όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτή τη μίξη

Όλα είναι στη μίξη

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά θέλω να σου πω μια αλήθεια. Ένας mastering engineer,δεν μπορεί να πάρει μια χάλια μίξη και να την μετατρέψει σε ένα απίστευτα καλό κομμάτι με πολύ ωραία ισορροπία και αισθητική. Δεν κάνουν μαγικά.

Αν πάρουν στα΄’χέρια τους μια πολύ καλή μίξη, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να φέρουν τα τραγούδια σε μια ισορροπία έντασης ( εφόσον έχουν κομμάτια για ένα EP), και να φτάσουν τα κομμάτια μας σε εμπορικό επίπεδο,όπως ακριβώς ακούγονται όλα τα εμπορικά τραγούδια (μη παρεξηγηθώ, εννοώ αυτά που κυκλοφορούν!)

Όσο και να μη θέλεις να το πιστέψεις, ένα τραγούδι βασίζεται περισσότερο στην προετοιμασία, στην ηχογράφηση, και στη μίξη, παρά στο Mastering. Το mastering,είναι οι τελευταίες πινελιές που βάζει ένας Mastering engineer, για να μπορέσει να ενισχύσει το χρώμα του τραγουδιού. Δεν μπορεί να αλλάξει τον ήχο ενός τραγουδιού,απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Τι μπορείς να κάνεις με το reference track;

Το reference track θέλουμε να είναι σημείο μάθησης και όχο έντασης. Ακούγοντας ένα mastered τραγούδι, το πρώτο που θα καταλάβουμε είναι η διαφορά έντασης.Όχι, δεν θέλουμε αυτό.

Κάνουμε import το reference track στο project και κατεβάζουμε την ένταση, το fader, ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με τη μίξη σου.Με αυτό τον τρόπο δεν θα ακούς μόνο τη διαφορά της έντασης, αλλά θα μάθεις και πολλά άλλα.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις, σε περίπτωση που χρησιμοποιείς ξεχωριστό mix buss, να κάνεις το κανάλι routing κατευθείαν στο stereo out, για να μην “περάσει” μέσα από τυχόν Plugins που έχεις χρησιμοποιήσει στο Mix buss.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορείς να ακούσεις την ισορροπία του EQ, πόσο δυνατά είναι το μπάσο, η μπότα και τόσα πολλά, που μπορείς να τα εφαρμόσεις μετά στη δική σου μίξη. Είναι ένα πολύ καλό σημείο μάθησης και ταυτόχρονης πρακτικής εξάσκησης. Συγκρίνεις δύο όμοια πράγματα.

Extra tip: Μπορείς να βάλεις ένα analyzer στο stereo out και έτσι θα μάθεις πολλά για τις εντάσεις και την ισορροπία του EQ στο reference track, αλλά και στη δική σου μίξη.

Αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός σου! Να μάθεις μέσα από τα reference tracks και να κάνεις τις μίξεις σου καλύτερες. Δεν μπορείς να βελτιωθείς αν δεν έχεις ένα σημείο εκκίνησης, ένα μέτρο σύγκρισης.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *