Στο home studio μας, συνήθως δουλεύουμε μόνοι μας και αυτό σαφώς είναι πιο δημιουργικό, μερικές φορές όμως έχεις σίγουρα σκεφτεί να είχες ένα βοηθό να σου ετοιμάσει το μικρόφωνο για να γράψεις κιθάρες στο τραγούδι σου ή οτιδήποτε άλλο που θα σε βοηθούσε να είσαι πιο γρήγορος.
Τα προγράμματα ηχογράφησης που χρησιμοποιούμε έχουν κάποιες λειτουργίες που μας βοηθούν να είμαστε πιο «άνετοι» όσον αφορά τις ηχογραφήσεις μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για την λειτουργία punch in και punch out. Αν δεν γνωρίζεις καθόλου αυτή τη λειτουργία, τότε συνέχισε να διαβάζεις.
Ας πούμε ότι θέλεις να ηχογραφήσεις κιθάρα σε ένα τραγούδι σου. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να έχεις τα πάντα έτοιμα, αλλά να πρέπει να πατήσεις το rec τη στιγμή που θες. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές τι κάνεις; Πατάς το rec δυο μέτρα πριν από εκεί που θες να ηχογραφήσεις για να μπορέσεις να είσαι έτοιμος. Εγώ σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την λειτουργία punch in, που στην ουσία τι κάνει; Ενεργοποιεί την ηχογράφηση στο μέτρο που θες. Και πώς μπορείς να το κάνεις αυτό;
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να βάλεις τον αριστερό locator στο μέτρο που θες να αρχίσεις να ηχογραφείς. Όπως βλέπεις στην παραπάνω φωτογραφία έχω βάλει το locator στο μέτρο 6. Μετά στο transport panel, όπως σου δείχνω στη φωτογραφία, πατάς το κουμπάκι που σου λέει punch in. Με αυτές τις δυο κινήσεις είσαι έτοιμος να ηχογραφήσεις κιθάρα ή φωνή ή οποιοδήποτε όργανο θες. Δεν αφορά μόνο audio ηχογράφηση. Μπορείς να το εφαρμόζεις και σε Midi ηχογραφήσεις και γενικότερα θα σε συμβούλευα να το εφαρμόζεις γιατί σου λύνει τα χέρια!
Επίσης, το ίδιο ισχύει και για την λειτουργία punch out, που είναι ακριβώς το αντίθετο. Το punch out απενεργοποιεί το rec και έτσι δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για να σταματήσεις την ηχογράφηση. Για να ενεργοποιήσεις και αυτή τη λειτουργία, πρέπει να βάλεις το δεξί locator στο μέτρο που θες να σταματήσει η ηχογράφηση και στο transport panel να ενεργοποιήσεις το κουμπί punch out που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το punch in.
Μόλις τελειώσεις με την ηχογράφηση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενεργοποιείς κάθε φορά το punch in. Σε περίπτωση που θες να ηχογραφήσεις πολλά μέρη, δηλαδή takes στο ίδιο κανάλι χωρίς να σταματήσεις, μπορείς να ενεργοποιήσεις και το κουμπί cycle στο transport panel. Στο δικό σου πρόγραμμα μπορεί να λέγεται loop. Είναι ακριβώς το ίδιο.
Καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιες λειτουργίες στο πρόγραμμα μας, που ειλικρινά μας βοηθούν πάρα πολύ και μπορούμε να δουλεύουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά!