Έχουμε πει πολλές φορές πόσο ωραίο είναι και δημιουργικό να δουλεύουμε στο home studio μας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Σίγουρα με έχεις ακούσει να λέω σε βίντεο ή εδώ στο blog πως δεν έχει σημασία ο εξοπλισμός που έχεις , αρκεί να ξεκινήσεις να ηχογραφείς. Βέβαια, θα έχεις διαβάσει πάρα πολλές φορές και σε άλλα sites και βίντεο για τεχνικές μίξης και παρόλο που τα εφαρμόζεις, συνεχίζεις να μην έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να συνηθίσεις ότι έχεις ένα home studio στο υπνοδωμάτιο σου, στο σαλόνι σου, ή έστω σε ένα δωμάτιο στο σπίτι σου. Μπορείς να έχεις βάλει και ηχομονωτικά για να περιορίσεις κάποιες συχνότητες, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποια θέματα όσον αφορά την ακουστική του χώρου σου και αυτό επηρεάζει την μίξη σου.
Αν έχεις ηχεία στο στούντιο σου θα πρέπει να καταλάβεις πως αυτό που ακούς μερικές φορές είναι διαφορετικό λόγω του χώρου που δουλεύεις. Τι εννοώ; Ας πούμε ότι δουλεύεις σε ένα τραγούδι σου και ακούς πολύ μπάσο και εσύ αποφασίζεις να «κόψεις» λίγο μπάσο για να μην σου ακούγεται τόσο πολύ ή απλά το χαμηλώνεις. Το πολύ low end που ακούς μερικές φορές ίσως είναι από τα ηχεία σου γιατί συντονίζουν με τον χώρο σου και βγάζουν αυτό το «έξτρα» μπάσο.
Γιατί σου τα λέω όλα αυτά; Θα σε ρωτήσω κάτι πολύ απλό. Έχεις τελειώσει ένα τραγούδι σου και λες « Τώρα είναι τέλειο!». Το κάνεις export και είσαι περήφανος για την δουλειά που έχεις κάνει. Μόλις βάλεις όμως το τραγούδι σου σε ένα cd player άλλο, τότε αυτό που ακούς σίγουρα δεν είναι ίδιο με αυτό που άκουγες στο στούντιο σου. Κάτι που πολλές φορές παραβλέπουμε είναι ένα σημαντικό βήμα. Να ακούμε το τραγούδι σε διαφορετικά ηχεία ή συστήματα. Να στο αναλύσω λίγο;
Δουλεύεις πάνω σε ένα τραγούδι σου και πιστεύεις πως η μίξη σου είναι σε πολύ καλό σημείο και είναι σχεδόν έτοιμο. Για να το εξακριβώσεις αυτό, σου προτείνω να κάνεις ένα export το τραγούδι σου και να το ακούσεις σε ένα άλλο ηχοσύστημα στο σπίτι σου, στο αυτοκίνητο σου ή ακόμα και στα ακουστικά σου ή και σε hands free ακουστικά στο κινητό σου. Αν σε όλα αυτά ακούς αυτό που άκουγες και στο στούντιο σου, τότε μπορείς να πεις πως η μίξη σου είναι έτοιμη. Δοκίμασε σε διαφορετικές πηγές ήχου να ακούς τις μίξεις σου. Οτιδήποτε επισημαίνεις, κρατάς σημειώσεις και το διορθώνεις. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να βελτιωθείς στη μίξη και να μάθεις καλύτερα και τα ηχεία σου και φυσικά τον χώρο στον οποίο δουλεύεις!
Δεν είναι κανένα φοβερό μυστικό της επιτυχίας αλλά επειδή είναι κάτι που παραβλέπεται συχνά και αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος στη μίξη σου. Επίσης, θα ήθελα να σου θυμίσω πως για να μπορέσεις να καταλάβεις αν η μίξη σου είναι καλή θα πρέπει να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης. Αυτό είναι το reference track (τραγούδι αναφοράς). Έχω γράψει ένα blog post για αυτό πιο παλιά. Διαλέγεις ένα τραγούδι που κυκλοφορεί στο Spotify ή στο YouTube και να είναι παρόμοιο είδος με το τραγούδι σου, το κάνεις import στο project σου και ακούς τι λείπει από το τραγούδι σου. Για να μπορέσεις να το καταλάβεις καλύτερα θα πρέπει να χαμηλώσεις την ένταση του τραγουδιού γιατί είναι master, ενώ το δικό σου όχι. Με αυτό τον τρόπο και με το να ακούς το τραγούδι σου όπως σου είπα σε πολλά και διαφορετικά ηχεία, θα διαπιστώσεις πότε η μίξη σου είναι καλή.