Tο έχω πει πολλές φορές, γιατί μου έχει τύχει και εμένα αλλά και σε πολλούς φίλους. Φτιάχνουμε ένα τραγούδι, το ακούμε πως είναι σε ένα καλό επίπεδο και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη μίξη μας. Κάνουμε export τη μίξη μας και είμαστε έτοιμοι να το ακούσουμε στο αυτοκίνητο μας. Κι εκεί ακούμε κάτι που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ακούγαμε στα ηχεία στο στούντιο μας! Σωστά;
Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ απλό. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα τραγούδια μας στα ηχεία μας, στο στούντιο μας, που τα ηχεία αυτά είναι σχεδιασμένα να σου δίνουν ένα ήχο ισορροπημένο, flat όπως λέμε. Το ίδιο συμβαίνει αν κάνεις μίξη με τα ακουστικά σου. Αυτό που θα σου πρότεινα να κάνεις είναι το εξής: Να ακούς τη μίξη σου σε διαφορετικές πηγές ήχου. Μη βασίζεσαι μόνο στα ηχεία σου. Ιδιαίτερα αν τα έχεις αγοράσει πρόσφατα και δεν τα έχεις δουλέψει για μεγάλο διάστημα, τότε επιβάλλεται να το κάνεις αυτό.
Ακόμα όμως κι αν γνωρίζεις καλά τα ηχεία σου, θα σου το πρότεινα να συνεχίσεις να το κάνεις αυτό. Κάνε export τη μίξη σου και άκουσε την σε ένα cd player στο σπίτι σου, σε ηχεία του υπολογιστή, τα μικρά του εμπορίου και φυσικά στο αυτοκίνητο σου. Κράτησε σημειώσεις τι ακούς, ώστε μόλις γυρίσεις στο στούντιο σου να ξέρεις τι χρειάζεται να διορθώσεις. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τεχνικούς όρους για να σημειώσεις αυτό που ακούς λάθος ή αν κάτι λείπει.
Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα που μου τύχαινε εμένα τις περισσότερες φορές που έκανα μια μίξη και μετά έβαζα το τραγούδι να το ακούσω σε άλλα συστήματα ήχου. Εκεί που νόμιζα ότι είχα πολύ καλή ισορροπία στο μπάσο και στη μπότα, μόλις το άκουγα, αυτά τα δύο όργανα ήταν χαμένα στη μίξη. Ακούγονταν πολύ χαμηλά και το μπάσο χωρίς κάποια δυναμική. Το σημείωνα και αμέσως διόρθωνα αυτό το σημείο που μου φαινόταν εμένα λάθος.
Έχουμε πει πολλές φορές πως δουλεύουμε σε home studio κι έχουμε πολλά μειονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι πως τα ηχεία μας μας δίνουν περισσότερο μπάσο απ’ ότι έχουμε στην πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό το κομμάτι, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς αναφορικά τραγούδια (reference tracks). Αν βάλεις μέσα στο project σου ένα παρόμοιο σε ύφος τραγούδι που να έχει καλή ποιότητα ήχου, τότε μπορείς πιο εύκολα να φτάσεις στα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί έχεις μέτρο σύγκρισης και μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές στο κομμάτι αυτό με το δικό σου.
Πέρασε λίγο χρόνο και κάνε αυτή τη διαδικασία και νομίζω πως θα γίνεσαι καλύτερος μίξη με τη μίξη.