Έχω πει πολλές φορές πως όλα ξεκινούν από την ηχογράφηση. Η μουσική δημιουργία είναι ένα μεγάλο βιβλίο και έχει πολλά, μα πάρα πολλά κεφάλαια. Ένα από αυτά είναι το πώς θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο home studio μας.
Για το λόγο αυτό, στο σημερινό post θα μιλήσουμε για 5 + 1 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχεις τη καλύτερη ηχογράφηση και να μπορέσεις να δουλέψεις ακόμα καλύτερα στο στάδιο της μίξης. Πάμε να τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.
- Βρες μια καλή στάθμη έντασης στο μικρόφωνο
Οτιδήποτε κι αν θέλεις να ηχογραφήσεις, σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να βρεις μια πολύ καλή στάθμη έντασης για να ηχογραφήσεις. Προσωπικά, σου έχω πει πως προτιμώ, κι έτσι σου συνιστώ να κάνεις κι εσύ, να ηχογραφούμε σε χαμηλή ένταση, έτσι ώστε να έχουμε χώρο για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την ηχογράφηση μας όπως θέλουμε.
Αν έχεις τραγουδιστή ή τραγουδάς εσύ, βρες τα πιο δυνατά σημεία του τραγουδιού και ελέγχεις δυο πράγματα. Την ένδειξη στην κάρτα ήχου σου να είναι πάντα πράσινη και ταυτόχρονα να κοιτάζεις και τη στάθμη στο fader του καναλιού. Αν παρατηρήσεις ότι ακόμα έχεις δυνατό σήμα, τότε μπορείς πολύ εύκολα να χαμηλώσεις το σήμα εισόδου.
Με τον ίδιο τρόπο, αν θέλεις να ηχογραφήσεις κιθάρα ακουστική για παράδειγμα, θα κάνεις το ίδιο. Θα προσέξεις την ένταση του σήματος σου καθώς παίζεις. Όταν κάνεις πρόβα να παίζεις ακριβώς με τη δυναμική που θα παίξεις στην ηχογράφηση. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αποφύγεις κάποια απότομα peaks και να έχεις ένα ωραίο και σταθερό αποτέλεσμα.
- Φτιάξε μια καλή μίξη στα ακουστικά
Επίσης πολύ σημαντικό. Για να μπορέσει ο τραγουδιστής ή ο μουσικός να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί, πρέπει να έχει εκτός από πολύ καλό ήχο της ορχήστρας (playback) για να γράψει, και πολύ καλό ήχο στα ακουστικά της φωνής του. Για να στο πω με πιο απλά λόγια.
Αυτό που θα κάνει τον τραγουδιστή που θα έρθει στο Home Studio σου (εκτός αν τραγουδάς εσύ, που το ίδιο ισχύει) να νιώσει ωραία, είναι η ωραία και ισορροπημένη στάθμη που θα του δώσεις στα ακουστικά του. Ρώτησε τον τι προτιμάει να ακούσει περισσότερο. Πολλοί προτιμούν να ακούν τις βάσεις του τραγουδιού, δηλαδή μπάσο και μπότα. Οτιδήποτε σου ζητηθεί ,εσύ μπορείς να το κάνεις. Όλα είναι απλές κινήσεις. Ρώτησε τον αν ακούει άνετα τη φωνή του και βεβαιώσου πως δεν χάνεται μέσα στην ορχήστρα του τραγουδιού.
Είναι κάποια μικρά πράγματα που πολλοί μπορούν να το θεωρήσουν λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα αυτά είναι που θα σου δώσουν την καλύτερη δυνατή ηχογράφηση. Καλύτερα να αφιερώσεις μερικά λεπτά πριν ξεκινήσεις τις ηχογραφήσεις.
- Ηχογράφησε τουλάχιστον 2 takes
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πεις στον τραγουδιστή ή στον μουσικό πως θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 takes από ολόκληρο το τραγούδι. Έτσι θα έχεις εναλλακτική για να αντικαταστήσεις τυχόν τονικά ή εκφραστικά λάθη. Μπορείς πολύ εύκολα αργότερα στο editing να πάρεις τα καλύτερα σημεία από κάθε ηχογράφηση και να δημιουργήσεις ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Αν σε κάποια σημεία ο τραγουδιστής ή ο μουσικός δυσκολεύεται, μπορείς πολύ εύκολα να ηχογραφήσεις τα κομμάτια που θες ανεξάρτητα, έτσι ώστε να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Bonus tip: Για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, καλό θα είναι να έχεις στείλει στον τραγουδιστή το demo του τραγουδιού να το κάνει πρόβες. Έτσι θα επικεντρωθείς περισσότερο στο ερμηνευτικό κομμάτι και δεν θα χρειάζεται τόσο πολύ να κάνεις εκμάθηση του τραγουδιού. Είναι ένας παράγοντας που μερικές φορές δεν μας βοηθάει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
- Άκουσε την ηχογράφηση και στα ακουστικά και στα ηχεία
Στα περισσότερα home studio ηχογραφούμε και κάνουμε monitor στον ίδιο χώρο. Δεν έχουμε ξεχωριστό control room. Έτσι, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε την ηχογράφηση στα ακουστικά αλλά και στα ηχεία. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να έχεις μια καλύτερη άποψη για την ηχογράφηση σου.
Μπορεί να χρειάζεται να βελτιώσεις λίγο τη θέση του μικροφώνου. Μπορεί να ακούσεις κάτι στα ηχεία που στα ακουστικά δεν ακούγεται. Βεβαιώσου πως η θέση στο μικρόφωνο είναι σωστή και δεν θα έχεις μετά προβλήματα στη μίξη.
Το ξέρω είναι λίγο χρονοβόρο αλλά θα σε γλιτώσει από πολλά αργότερα και γιατί όχι από μια ακόμη ηχογράφηση;
- Βρες την καλύτερη θέση του μικροφώνου
Ένας σημαντικός παράγοντας για μια πολύ καλή ηχογράφηση είναι η σωστή τοποθέτηση μικροφώνου. Έχω δει πολλές φορές σε μαθητές μου που βρίσκουν μια θέση και την χρησιμοποιούν σε όλα τα όργανα και σε όλα τα τραγούδια. Λάθος!
Σε κάθε τραγούδι, θα πρέπει να ψάχνεις να βρεις την σωστή θέση του μικροφώνου. Έχουμε πει πως δουλεύουμε στο home studio και πως υπάρχουν 2 σημαντικές τεχνικές για να ηχογραφήσουμε καλύτερα με το μικρόφωνο και για να αντιμετωπίσουμε ηχητικά λάθη. Ένας λοιπόν τρόπος για να πετύχουμε καλύτερη ηχογράφηση είναι βάλουμε το μικρόφωνο στη μέση του δωματίου που ηχογραφούμε.
Σε περίπτωση όμως που έχουμε διαφορετικούς τραγουδιστές ή έρχονται κάποιοι φίλοι μουσικοί να ηχογραφήσουν, τότε θα πρέπει να προσαρμόζουμε τη θέση του μικροφώνου ανάλογα τη φωνή, το όργανο και το είδος του τραγουδιού.
- Να ξεκουράζεις τα αυτιά σου συχνά – Bonus
Αν έχεις προγραμματίσει να ηχογραφήσεις για πολλές ώρες, για πολλά τραγούδια, καλό θα είναι να κάνεις διαλείμματα συχνά, τουλάχιστον ανά μια ώρα. Σήκω από τη θέση σου, πήγαινε πιες ένα ποτήρι νερό και καλύτερα βγες έξω στο μπαλκόνι σου και εστίασε κάπου μακριά.
Καλό θα είναι τα διαλείμματα σου να είναι πεντάλεπτα τουλάχιστον. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζεις και τα μάτια σου αλλά και τα αυτιά σου. Χρειάζονται συχνά διαλείμματα για να μπορούν να ακούν και να κρίνουν πιο αντικειμενικά για τις ηχογραφήσεις σου.
Όπως σου είπα και στην αρχή, το ότι δουλεύουμε στο home studio μας είναι κάτι πολύ δημιουργικό και ταυτόχρονα μαθαίνουμε και άλλα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας.
Υ.Γ Προπάντων αυτό που θα σε κάνει να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα στο home studio σου είναι να περνάς καλά! Αν περνάς καλά, αυτό το μεταδίδεις στη μουσική σου και φυσικά και στους ανθρώπους που συνεργαζεσαι για τα τραγούδια σου.
Περιμένω τα σχόλια σου και θέλω να μου πεις αν εφαρμόζεις κάποια από αυτά και ποιο σου είναι περισσότερο χρήσιμο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την ηχογράφηση και σε προηγούμενα blog posts.