HomeStudioProject

Η απλή και αποτελεσματική χρήση του Reverb και του Delay

Ένα ζήτημα που απασχολεί όλους μας, όσον αφορά τη μίξη, είναι πως θέλουμε να πετύχουμε την ενότητα όλων των οργάνων που υπάρχουν στο τραγούδι μας.

Τι εννοώ με αυτό;

Όταν ακούμε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο ή οπουδήποτε αλλού, μπορούμε να διακρίνουμε πως τα όργανα και η φωνή ακούγονται τόσο “δεμένα” μεταξύ τους, σαν να έχουν ηχογραφηθεί όλα ταυτόχρονα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και κατά πόσο για εμάς που ηχογραφούμε σε home studio. Ηχογραφούμε και δουλεύουμε σε ψηφιακό περιβάλλον και αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε με την μέθοδο του overdubbing, δηλαδή γράφουμε το ένα όργανο μετά το άλλο.

Με αυτό τον τρόπο, ακούμε πολύ καλά όλα τα όργανα, αλλά έχουμε την αίσθηση πως το κάθε όργανο είναι μόνο του και δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το “δέσιμο” για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δυο βασικά plugins

Όλοι ξέρουμε πως τα πιο δυνατά μας εργαλεία για να πετύχουμε μια πολύ καλή μίξη είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά το EQ και το compression.

Υπάρχουν, όμως, και δυο plugins, που μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στο τραγούδι μας, στη μουσική μας.Τα δυο αυτά plugins είναι το reverb και το delay

Reverb: Η κόλλα της μίξης

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα Fx track και να το εφαρμόσουμε σε όλα τα κανάλια σαν send effect. Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε στον ακροατή, πως όλα τα όργανα έχουν ηχογραφηθεί στον ίδιο χώρο.Επίσης θα παρατηρήσεις πως όλα τα κανάλια θα “δέσουν” καλύτερα μεταξύ τους και θα δώσεις σε κάθε όργανο το χώρο και το βάθος που θέλεις.

Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή γιατί μερικές φορές το πολύ βάθος δημιουργεί προβλήματα.Να σου εξηγήσω καλύτερα.

Μέχρι στιγμής έχεις χρησιμοποιήσει στη μίξη σου τα δύο πολύ σημαντικά εργαλεία σου, το EQ και το compressor και έτσι έχεις μια καθαρή μίξη από τυχόν συχνοτικά θεματάκια.

Με την εισαγωγή του Reverb, όμως, σίγουρα δημιουργείς πάλι ανεπιθύμητες συχνότητες, οι οποίες θα είναι ενοχλητικές και δεν θα ξέρεις τι σου φταίει.

Γι αυτό θα σου προτείνω να κάνεις το εξής. Βάζοντας το reverb σε ένα κανάλι, θα το ανεβάσεις ώστε να το διακρίνεις άνετα και μετά κατεβασε το μέχρι στο σημείο που θα θέλεις λίγο ακόμα.Με αυτόν τον τρόπο,θα αποφύγεις πολλά λάθη.

Delay: Όλα είναι θέμα γούστου

Το πως και αν χρησιμοποιήσεις delay στη μίξη σου είναι κάτι που αφορά τον καθένα προσωπικά.Για να διαβάζεις, όμως, αυτό το post, σημαίνει πως ψάχνεις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη μίξη σου.

Για το λόγο αυτό θα σου πω, προσωπικά χρησιμοποιώ delay στα κανάλια μου γιατί μπορείς να πετύχεις εξίσου καταπληκτικά αποτελέσματα και να δώσεις το “βάθος” που θέλεις σε ένα όργανο.

Όπως και στο reverb, έτσι και στο delay, το πολύ δεν κάνει καλό.Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται, είναι πως χάνεις το panning που έχεις φτιάξει.Το delay έχει την ιδιότητα να κάνει το ping pong ιδιαίτερα αν είναι stereo και έτσι από τη μια μεριά μπορείς να ακούς την κιθάρα σου, που την έχεις κάνει panning αριστερά, αλλά δεξιά να ακούς το delay της κιθάρας.

Γι αυτό και εδώ σου προτείνω χρήση του delay με μέτρο.

Εσύ χρησιμοποιείς reverb και delay; Αν ναι,πως τα χρησιμοποιείς και τι διαφορά βλέπεις στη μίξη σου;

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το reverb, κλείσε τη θέση σου σήμερα στο Member’s Club.Επωφελήσου από την προσφορά και γίνε μέλος και η πρώτη εβδομάδα είναι εντελώς δωρεάν!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *